VIDA SANA: TEMA DEL MES

      Comentarios desactivados en VIDA SANA: TEMA DEL MES

PROJECTE VIDA SANA – TEMA DEL MES 

DESEMBRE:    EL SUCRE

“Si la dosi fa el verí, el sucre és un tòxic mortífer. Al segle XVIII el consum era de 4 quilos per any i habitant. Hui ronda els 70 quilos. Desbordants a refrescos, brioixeria i aliments processats, el sucre banya la dieta dels països opulents. Les conseqüències són epidèmiques. Un terç de la població mundial és obesa o amb sobrepès i 360 milions pateixen diabetis tipus 2”.   Font: https://www.elindependiente.com/futuro/2017/01/08/azucar-dulce-veneno/

És per això que aquest mes volem parlar-te i fer-te reflexionar sobre el sucre i els seus diferents efectes:

EL SUCRE COM A COADJUVANT A LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA – PDF
Un dels conservants que s’ha utilitzat en l’alimentació durant segles és el sucre. El seu baix cost i les seves nombroses propietats l’han convertit en un additiu molt valuós per a l’actual indústria, malgrat els danys que genera a la salut de les persones consumidores (obesitat, diabetis, danys al pàncrees, augment de triglicèrids, etc.).

Les propietats del sucre més valorades a la indústria alimentària són:
– Conservant: al reduir la quantitat d’aigua disponible als productes. Les solucions ensucrades (almívar) augmenta la pressió osmòtica i s’assegura un menor creixement bacterià.
– Millora el gust de determinats aliments: al reduir l’acidesa, i augmentar la dolçor, el nostre sentit del gust el reconeix com un aliment més palatable, amb un gust més agradable.
– És un excel·lent humectant a pastissos, galetes, pans, fent que es ressequin menys i durin més temps en perfecte estat.
– Texturitzant per a bombons, gelats, decoracions en rebosteria, etc.
– Evidències d’adicció: existeixen evidències que ens duen a pensar que el sucre pot ser tan addictiu com certes drogues, ja que estimula les mateixes àrees cerebrals de recompensa que la cocaïna, per exemple. A la indústria l’afavoreix enormement aquesta addicció, ja que s’assegura client fidels als seus productes.

**Proposta d’exercici: Fes una recerca d’aliments en el quals intervé el sucre, com humectant, conservant, antibacterià, per a noves textures.

 

ELS 55 NOMS DEL SUCRE – PDF

Sovint el sucre canvia de nom, però els seus efectes segueixen sent exactament els mateixos per a l’organisme. El Dr. Robert H. Lustig, va escriure un llibre al respecte [“Sugar Has 56 Names: A Shopper’s Guide” (A Penguin Special from Hudson Street Press)]. D’aquest, n’hem extret la llista. Alguns noms no s’utilitzen massa a l’estat espanyol, però la majoria sí.

LLISTAT

1. Nèctar d’agave / Néctar de agave
2. Sucre de Barbados / Azúcar de Barbados
3. Ordi de malta / Cebada de malta
4. Sucre de remolatxa / Azúcar de remolacha o betabel
5. Melassa residual / Melaza residual, tambié coneguda com melassa final o melassa concentrada
6. Sucre morè / Azúcar morena
7. Xarop o almívar / Jarabe o almíbar
8. Cristalls de canya de sucre / Cristales de caña de
azúcar
9. Canya de sucre / Caña de azúcar
10. Caramel / Caramelo
11. Xarop de ceratonia siliqua / Jarabe de ceratonia siliqua,
12. Sucre de castor
13. Sucre de llustre / Azúcar glasé
14. Xarop de blat de moro / Jarabe de maíz
15. Xarop de blat de moro sòlid / Jarabe de maíz sólida
16. Fructosa cristal·lina, processat derivat del blat de moro
17. Sucre de figa
18. Demerara es sucre morè dorat no refinat
19. Dextrano
20. Dextrosa
21. malta diastàtica, que és sucre fermentat a base de malta.
22. Diastasa, enzim d’origen vegetal que fa que el midó de la llavor de l’ordi es transformi ràpidament en sucre soluble.
23. Etil maltol (E 637)24. Suc de canya evaporat
25. Cristalls de Florida
26. Fructosa
27. Suc de fruita
28. Concentrat de fruita
29. Galactosa
30. Glucosa
31. Sòlids de glucosa
32. Sucre dorat
33. Xarop dorat
34. Sucre de raïm
35. Almívar o xarop de blat de moro d’alta fructosa
36. Mel
37. Sucre llustre / Azúcar glas
38. Sucre invertit
39. Lactosa
40. Xarop de malta
41. Maltodextrina, derivat del midó de blat de moro.
42. Maltosa
43. Xarop d’auró / Jarabe de arce
44. Melassa
45. Sucre morè amb olor a melassa
46. Sucre morè orgànic
47. Piloncillo
48. Sucre morè
49. Xarop refinat
50. Xarop d’arròs
51. Xarop de sorgo
52. Sacarosa
53. Sucre
54. Melassa
55. Sucre turbinat
56. Sucre groc o dorat

ALTERNATIVES AL SUCRE – PDF

Podem endolcir els nostres postres, pastissos, batuts o magdalenes amb un sèrie de productes molt més naturals:
-Panses, albercocs secs, dàtils.
-Plàtan o poma madurs triturats, afegits a les masses dels pastissos.
-Suc de raïm o de poma (natural, fet a casa).
-Afegir aranyons i llavors als iogurts naturals enlloc de sucre.
– Amb espècies com la vainilla, canyella, cardamom,… podem augmentar el gust dels nostres postres afegint menys sucre.
– Xarop de poma o pera: s’obté coneixent la fruita a baixa temperatura.
– Aigües aromatitzades: amb trossos de fruites afegits en una gerra d’aigua. Alternativa als refrescs industrials.
– Sucs casolans: de fruites com pinya, taronja, poma. Evitant els envasos.
– Fruita cuinada: poma tallada en trossos cuinada amb una branca de canyella i un poc d’aigua fins que evapori. Excel·lent postres com a alternativa a un postres industrials.

Proposta d’exercici:
Es proposa una activitat a realitzar a casa, per una escola de cuina local, o a l’aula. Es tracta d’elaborar una recepta de postres amb fruites: batuts, sucs, magdalenes, coques,… El que millor s’adapti als recursos amb els que compti el centre (forn, batedores, cuina,…)

Es pretén que els alumnes es donin compte que es pot cuinar de forma més saludable sense sucre blanc, a més de fer-los partícips de la seva alimentació (fonamental a l’hora de que triïn correctament en el present i el futur). Si es realitza a casa, pot ser una bona activitat familiar. Una vegada realitzada la recepta, es farà un tastet del producte elaborat.

 

MÚSICA para el CONFINAMIENTO

Últimas entradas…

  • AGENDAS por grupo
    La agenda le permite al alumnado tener una pauta de su aprendizaje y ayuda a establecer que la asignación de tareas se realice en todas las áreas de una forma racional y equilibrada. [Leer más…]
  • PROTOCOLO COVID-19
    ACTUALIZADO (27/11/2020) La situación de crisis sanitaria causada por la COVID 19 hace necesario tomar medidas extraordinarias de higiene, prevención y promoción de la salud en la planificación del curso 2020-21 para hacer de nuestro IES un espacio más segur. En este sentido, el IES Juan de Garay atendiendo a la normativa vigente, a criterios de adecuación pedagógicos y a los medios disponibles, y a partir de sus necesidades y circunstancias, ha adoptado medidas relativas a la creación de grupos, a la organización de espacios y a la gestión de tiempos y medios. [Leer más…]
  • PRUEBAS DE ACCESO A CICLOS FOR…
    --------- ATENCIÓN 22-31 MARZO ---------- El plazo de inscripción en las pruebas es del 22 al 31 de marzo de 2021. Solicitudes de inscripción al correo de secretaría del centro secretaria@juandegaray.es [Leer más…]
  • SaludableCONCURSO RECETA SALUDABLE
    II CONCURSO RECETA SALUDABLE PROYECTO [Leer más…]
  • VIDA SANA: TEMA DEL MES
    PROJECTE VIDA SANA – TEMA DEL [Leer más…]
  • AMPA > Tablón de ANUNCIOS
    TABLÓN DE ANUNCIOS – AMPA Se pone [Leer más…]